Maturita a jak se na ni připravit?

Blíží se maturita a vy jste už teď nervózní, jestli ji zvládnete? Vyzkoušejte několik tipů, které vám pomohou zvýšit šanci na úspěch.

Maturita a stres – Proč jsme z maturity nervózní?

Pojďme si to rozebrat – ve své podstatě je to stejné zkoušení jako každé jiné, jen s tím rozdílem, že je závěrečné a v případě neúspěchu nedostanete papír, který dokládá, že máte splněnou střední školu s maturitou. Průběh se ale nijak neliší, naopak je ještě jednodušší – vylosujete si téma, jdete si ho připravit, a až poté prezentujete znalosti, které máte v hlavě. Kromě jednoho učitele je jich tam o pár víc, což vám může být ke škodě, ale i k užitku. Každý učitel má totiž trochu jiný přístup, tudíž to, co jednomu stačí, druhému stačit nemusí. Obavy z budoucnosti vás každopádně jen rozhodí. Až se budete na maturitu připravovat, nezapomínejte na odpočinek – praktikujte meditaci, jógu a různá dechová cvičení, která vám pomohou lépe se soustředit a také se hodit do klidu (což se vám bude obzvlášť hodit pár minut před zkouškou).

maturita a stres

Jak jistě víte, vše je o hlavě. Pokud se budete děsit svých myšlenek, pravděpodobně vám to nic pozitivního nepřinese. Využijte vize a představujte si, jak stojíte či sedíte před komisí a vše zvládáte na jedničku – stres vás opouští, vy plynule mluvíte o daném tématu a naproti vám se objevují usměvavé tváře. Věřte, že pouhá představa vás dokáže uklidnit. Navíc si pomocí pozitivního myšlení svou vysněnou realitu přivoláváte, a čím více jí věříte, tím větší sebevědomí máte, a tím pravděpodobněji zkoušku zvládnete dle svých představ. Nepřipravujte se tedy pouze tak, že budete vstřebávat informace, ale myslete také na psychickou stránku, která je stejně tak důležitá.

Abyste se vyhnuli nadbytečnému stresu, připravili jsme pro vás několik tipů, které se vyplatí při učení vyzkoušet. Jdeme na to!

Srovnali jste si psychiku, a teď už vám chybí jen dostat do hlavy veškeré informace, které jsou k tomu určeny? Pak se učte efektivně a zvládněte tak jednotlivé úkoly mnohem rychleji a účinněji. Máme pro vás 5 způsobů, jak si učení ulehčit a zpříjemnit, proto je neváhejte vyzkoušet!

1) Začněte včas

Velice důležitý bod, i když je asi všem jasný. Každý máme jiné tempo, tudíž je jen na vás zvážení vhodného času. Jde o to, abyste měli jistotu, že se stihnete vše naučit, a to ne jen jednou. Ideální je si s klidem všechny otázky projít a postupně se je učit. Poté začít opět od začátku. Ano, vážně – zjistíte tak, co jste si zapamatovali. Jako mezifázi zvolte namátkové zkoušení sebe sama se stejným postupem, s jakým půjdete k maturitě. To znamená:

  1. Vyberte si otázku (ideálně tu, u které si nejste úplně jistí)
  2. Dejte si na přípravu 15 minut
  3. Pište

Po uplynutí limitu si opět zapněte stopky na čtvrt hodiny a mluvte. Nebudete tak jen teoreticky odhadovat, jak na tom jste, ale ověříte si to. Po všech těchto fázích už vás pak čeká jen lehké opakování, kde už vše umíte, jen si to neustále opakujete, abyste na nic nezapomněli. Easy peasy.

2) Připravujte si materiály sami

Tohle určitě nechcete slyšet. Málokdo si opravdu přečte veškerý literární seznam, který odevzdal. Když ale znáte děj díky tomu, že jste jej četli, lépe si ho vybavíte, jelikož k němu máte vztah – ten je u učiva velice důležitý. Jaká je pravděpodobnost, že si vybavíte knihu, o které jste jen četli, nebo knihu, kterou jste četli? Asi nemusím odpovídat. Jestli neradi čtete, vyzkoušejte audioknihy. Spoustu jich naleznete na YouTube, a zbytek si můžete koupit na internetu za pár kaček.

3) Použijte audionahrávku

Již zpracované otázky si nahrajte na diktafon do telefonu. Až budete mít chvilku (například pojedete autobusem), můžete si je pustit a poslouchat. Nebudete tak mít pocit, že se do něčeho nutíte. Nahrát si můžete celou otázku nebo ji rozdělit na části, a pouštět si ty, které se vám hůře pamatují. Studie ukazují, že nejvíce si pamatujeme začátek a konec, proto bychom se při učení měli soustředit na prostředek obsahu.

Nevýhoda může být v tom, pokud svůj hlas nemůžete slyšet. V tom případě zkuste poprosit někoho, aby vám témata namluvil, nebo to holt budete muset přežít.

4) Využívejte asociace

Asociace jsou vytvořené spojnice ve vaší mysli. Například, když se řekne slunce, vybavíte si moře. To znamená, že vaše asociace ke slovu slunce je moře. Už jsme mluvili o vztahu k učivu, což se zde dá také skvěle uplatnit. Vezměte si na pomoc různé tužky a zvýrazňovače a podtrhávejte, připisujte, kreslete. Kdykoliv vás napadne něco, co by vám mohlo k zapamatování pomoct, využijte toho. I jedna hloupá malůvka vás může při zkoušce zachránit.

5) Pobavte se s přáteli

Maturita nemusí být takovou překážkou, pokud na ni nejste sami. Maturujete společně se svými přáteli? Domluvte se a o učivu se pobavte. Rozeberte, čemu ještě úplně nerozumíte, jaké příklady z praxe byste dokázali říct, jaké tipy na zapamatování máte, a vzájemně se tak inspirujte. Tyto zážitky vám pomohou si lépe vštípit učivo, navíc to bude zábava. Uspořádejte přespání na chatě a připravujte se klidně celý víkend nebo týdenStřídejte prostředí, abyste se nedostali do stereotypu – uvidíte, že to bude užitečně strávený čas s lidmi, které máte rádi.

Povzbuzení na závěr

Maturita bývá velkým strašákem. Ať už se maturity bojíte nebo ne, rozhodně není na škodu se připravit – a to i psychicky. Seberte veškerou odvahu, nádech, výdech a jděte na to! A pamatujte, že pokud neprojdete, nic se neděje – jak se říká: Hvězdy září v září!

úspěšně zvládnutá maturita

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *